CCRIT
CENTRUL DE CERCETARE
A RELATIILOR INTERETNICE
 
:: Home
:: Anunturi
:: Despre noi
:: Activitati
:: Echipa
:: Resurse
:: Cercetari
:: CDM
:: Publicatii
:: RESET

 

 

 

 

 

 

 

Membrii CCRIT au fost implicati īn numeroase cercetari si actiuni civice privind teme legate de identitate etnica si nationala (culturala), auto si hetero perceptii si comportamente ale grupurilor etnice principale din Romānia (romāni, maghiari, romi), relatii interetnice, relatia cu sfera politica, comportament electoral, convietuire, evolutia casatoriilor interetnice, luarea deciziilor la nivelul localitatilor mixte, problematica conflictului īn sate populate de romi, folosirea limbilor minoritatilor īn administratia locala etc. CCRIT a desfasurat cercetari si programe si īn alte domenii, cum ar fi patrimoniul cultural, conditii de locuire īn Cluj, analiza alegerilor locale etc.

Printre finantatorii CCRIT se numara United States Agency for International Development (USAID), Consiliul Europei, Fundatia Regelui Baudouin, Belgia. Comunitatea Flamanda din Belgia, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Franceze, Uniunea Democrata a Maghiarilor din romānia (UDMR), Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala (CRDE), Fundatia pentru o Societate Deschisa (FSD), Project on Ethnic Relations (PER), ELTE-UNESCO - Ethnic and Minority Studies, OSCE - Īnaltul Comisar pentru Minoritatile Nationale, Fundatia CIVITAS, Open Society Institute, Banca Mondiala prin CERGE-EI, etc.

CCRIT are un program de publicatii stiintifice, īn cadrul caruia sunt prezentate rezultate ale cercetarilor sale sub forma unor colectii de date si volume de studii. De asemenea, CCRIT a organizat si supervizat practica studentilor de la Sociologie UBB īn numeroase ocazii, si a coordonat activitatea de editare si publicare a revistei profesionale a colegiului invizibil de sociologie Web.

In colaborare cu Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, CCRIT organizeaza programul academic international ReSET Teaching Anthropology: Means and Meanings (2003-2006), finantat de Open Society Institute Budapest. Programul face parte din seria Regional seminars for Excellence in Teaching (ReSET) si isi propune sa faciliteze dezvoltarea antropologiei culturale si sociale ca discipline academice in Europa de Est.

Īn cadrul CCRIT functioneaza Centrul de Documentare pentru Multiculturalism "Ion Aluas" , care detine o colectie de volume de specialitate, dublata de o serie de resurse bibliografice sociologice, politologice, īn domeniul metodologiei sociale etc. Fondul de carte a fost obtinut prin diferite granturi de dezvoltare institutionala si donatii.